Utdelning av Selanderpriset för journalistiskt civilkurage
Eskilstuna-Kurirens stiftelse delar under Folk och kultur 2022, för första gången ut Selanderpriset på 100 000 kronor. Vem som får priset avslöjas på plats. Men först får vi lyssna till de tre nominerade personerna när de berättar om sitt publicistiska arbete, vad som driver dem och varför civilkurage är viktigt för demokratin.
Ceremonin sänds digitalt från Folk och kulturs livestudio i Eskilstuna, 9 februari 2022, med start klockan 15.15.
Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent. Som plattform för inspiration, upplevelser och lärande skapas innehållet i samverkan med flera hundra externa arrangörer, utställare och representanter från kulturlivet, politiken, myndigheter, organisationer, ideella sektorn och landets 21 regioner. Förutom samtal, debatter och seminarier, presenterar Folk och Kultur ett digert program av professionella konstnärliga föreställningar och upplevelser. Tillsammans skapar vi Sveriges ledande konvent och mötesplats där konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen står i fokus.
– Vi kan inte tänka oss ett bättre sammanhang för utdelningen av Selanderpriset, säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.
Folk och Kultur äger sedan starten 2018 rum årligen i Munktellstaden i Eskilstuna, 2021 och 2022 presenteras Folk och Kultur som ett digitalt konvent.
- Köp digitalt deltagarpass till Folk och kultur här
- Här finns hela programmet för Folk och kultur
- Om du endast vill ta del av Selanderprisets programpunkter kan du istället följa den kostnadsfria sändningen från Eskilstuna-Kuriren, på ekuriren.se.
Anmäl dig här om du vill få en påminnelse strax innan sändningen startar.
Selanderpriset presenterar stolt årets nominerade
De tre som nominerats till Selanderpriset 2022 är Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas. Samtliga är journalister som fokuserat på granskande journalistik som gjort stort genomslag nationellt liksom internationellt. Ceremonin inleds med att de tre nominerade håller varsitt föredrag.
Kl 15.15 Inledning Selanderpriset
15.20 Jojje Olsson: Xi Jinping förändrar Kina
Kina har förändrats fort under Xi Jinping, som har varit den drivande kraften bakom de senaste årens alltmer aggressiva hållning från Pekings sida. Trots presidentens maktfullkomlighet så är det inte många i Sverige som känner till vem Xi Jinping egentligen är, var han kommer ifrån eller vilka planer han egentligen har för Kina.
– Därför kommer jag ägna min presentation åt att berätta hur Xi hittills har förvandlat Kina, samt vad vi i framtiden kan vänta oss från världens största land under hans ledning.
Jojje Olsson är frilansande utrikeskorrespondent med egen nyhetsblogg. Han har under åren rapporterat så initierat om Kina att han portats från landet och tvingats till exil i Taiwan.
15.40 Åsa Erlandsson: De kallas ”ensamma galningar” – men försöker systematiskt rasera vårt demokratiska samhälle
Åsa Erlandsson är journalist på Dagens Nyheter, och författare till flera böcker.
Hennes bok ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan” var en granskning av ett högerextremt dåd. I april kommer boken om terroristattentatet på Drottninggatan, som var ett IS-relaterat dåd.
Oavsett ytterkant har gärningsmännen gemensamt att de med vapen och våld vill störta vårt fria, demokratiska samhälle och stöpa om det i grunden. Men kalla dem inte ensamma galningar. Attentaten föregås av lång planering, gärningsmännen vet precis vad de gör och även om de är ensamma i det verkliga livet, är de långt ifrån ensamma på nätet. Där ingår de i världsomspännande och extrema sammanhang som göder och föder deras idévärld. Skolmördaren radikaliserade sig själv sittande framför datorn i pojkrummet, terroristen på Drottninggatan via sin mobiltelefon. Deras attentat är inte något utslag av tillfällig galenskap – de menar allvar.
Efter sig lämnar de chockvågor som fortsätter skaka människor och samhälle långt efter att journalisterna sprungit vidare. Detta är budskapsbrott: Även ni är hotade.
16.00 David Baas: Därför hatar extremister granskande journalistik
Alla hatar granskande journalistik om man själv blir utsatt för den, men för extremister finns det flera skäl att peka ut journalister som sina värsta fiender. Det handlar inte bara om journalistikens demokratiska uppdrag utan också om att hatet mot journalister är en viktig bricka i deras politiska spel.
Men efter femton års extremistbevakning anser Expressens David Baas att den viktigaste förklaringen är att god – och ihärdig – journalistik hotar extremisternas affärsidé när deras storytelling om den ärorika kampen avmystifieras.
16.20 Kort paus
16.30 Panelsamtal om de utmaningar som möter granskande journalister
Efter de nominerades föredrag kan publiken sedan lyssna till ett samtal om de utmaningar som idag möter granskande journalister. Därefter delas Selanderpriset 2022 ut.
Medverkande
Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse
Eva Burman, chefredaktör för Sörmlandsmedia och Eskilstuna-Kuriren
David Baas, reporter Expressen
Jojje Olsson, journalist, författare och fotograf, kinamedia.se
Åsa Erlandsson, författare och reporter DN