V.

Pressmeddelande: Selanderpriset 2022

2022-01-04

Deras insatser lever väl upp till J A Selanders arv. De står alla upp för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde och detta med stort civilkurage. Så motiverar Eskilstuna-Kurirens stiftelse nomineringen av de personer som har chans att vinna Selanderpriset på 100 000 kronor för sin publicistiska gärning.

När vi nu delar ut Selanderpriset för första gången är vi mycket glada över att vi har tre nominerade kandidater som alla har gjort sig kända som modiga skribenter med stor integritet säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.  

De tre som nomineras är Åsa Erlandsson, Jojje Olsson och David Baas. Samtliga är journalister som fokuserat på granskande journalistik som gjort stort genomslag nationellt liksom internationellt. 

Åsa Erlandsson är idag anställd på DN. Hon har vunnit en lång rad priser genom åren för sina reportage. Bland annat vann hon Stora journalistpriset 2017 för sin reportagebok om skolattentatet i Trollhättan. Hon väjer inte för det svåra och hon når sanningar få andra är förmår att se hos dem hon intervjuar. Hon håller just nu på med en bok om dådet på Drottninggatan.

Jojje Olsson är frilansande utrikeskorrespondenten med egen nyhetsblogg. Han har under åren rapporterat så initierat om Kina att han portats från landet och tvingas till exil i Taiwan. Hans artiklar har retat upp de styrande i så hög grad att den kinesiska ambassadören i Stockholm uttalat hot mot honom. 

Den tredje nominerade är David Baas, grävande reporter på Expressen, som under många år granskat olika former av extremism. Den kanske mest kända granskningen är Järnrörsskandalen. Sedan dess har han även granskat islamister liksom höger- och västerextrema rörelser med stort genomslag.

Vem som vinner priset avslöjas på Folk och Kultur den 9 februari, 2022, då de nominerade kommer att närvara. I samband med prisceremonin genomförs också ett seminarium där de tre medverkar med  var sitt anförande.

Längre artiklar om var och en av de nominerade finns här:  Selanderpriset nominerade 2022

Kontaktuppgifter:
Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, 073 522 52 39
Eva Burman, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, ledamot i stiftelsens styrelse, 070 262 70 33

Eskilstuna-Kurirens stiftelse har som ändamål att för all framtid värna utgivningen av Eskilstuna-Kuriren som en liberal och oberoende röst. Stiftelsen bildades av J A Selander som framför allt har gjort sig känd för att under andra världskriget ha tagit strid för det fria ordet mot vad han ansåg var feghet och anpasslighet för nazismen.