V.

Vinnare av Selanderpriset 2022

I dag, 9 februari 2022, utsågs Jojje Olsson till den första Selanderpristagaren under Folk och Kulturs evenemang i Eskilstuna. Kinakännaren och frilansjournalisten tog hem priset i konkurrens med Åsa Erlandsson och David Baas. Och det var en glad Jojje Olsson som tog emot en prischeck på 100 000 kronor och en statyett förställande J A Selander.

I dag utsågs Jojje Olsson till den första Selanderpristagaren under Folk och Kulturs evenemang i Eskilstuna. Kinakännaren och frilansjournalisten tog hem priset i konkurrens med Åsa Erlandsson och David Baas. Och det var en glad Jojje Olsson som tog emot en prischeck på 100 000 kronor och en statyett förställande J A Selander.

– Det är kul att bli uppskattad för ett arbete som handlar om Kina, det är ett ämne som inte alltid står högst på dagordningen i svensk media.

Selanderpriset är ett nytt pris som Eskilstuna-Kurirens stiftelse instiftat. Stiftelsen, som tidigare delat ut ett kulturpris, har efter att tidningsrörelsen sålts till NTM beslutat sig för att fokusera på J A Selanders gärning. 

Den mångåriga chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren var en av få publicister i Sverige som stod upp för det fria ordet under 1930–1940. Han bidrog därför att svenskarna fick kännedom om nazisternas och Hitlers agerande under krigsåren och tiden strax innan, trots statens försök till censur och indragningsmakt. För det åtalades han av Justitiekanslern och stod även på Hitlers dödslista.

Eskilstuna-Kurirens stiftelse vill uppmärksamma personer eller organisationer som verkar i den andan och delar därför ut en prissumma på 100 000 kronor årligen. Anders Frostell som är stiftelsen ordförande är stolt över sin första pristagare:

– Att bli svartlistad av en diktatur skulle kunna skrämma många och få dem att lägga ner pennan. Det avskräckte inte J A Selander och det avskräcker inte Jojje Olsson. För detta är han värd att tilldelas Selanderpriset säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse. 

Vad betyder priset för dig?

– Det är roligt att få uppskattning för det jobb som man gör och i mitt fall blir det extra betydelsefullt eftersom jag jobbar från Asien. Ibland känns det som att jobba i ett vacuum, det händer att jag inte ens kan läsa mina egna artiklar som publicerats i Sverige. Det är också bra att vad som händer i Kina uppmärksammas. För bara några år sedan var det inte alls självklart att man skrev om Kina, men nu har förståelsen för hotet från världens största diktatur ökat, säger Jojje Olsson.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag tänker att jag ska göra nya reportageresor. Jag bevakar stora delar av Nordostasien men under de två år som pandemin har pågått har det inte varit möjligt att resa i Asien. Då förlorar man såklart en del av känslan för vad som händer. Pengarna är också ett bra tillskott just nu, under tiden som jag skriver på min nästa bok. Boken, som beräknas vara klar till sommaren, handlar om den politiska utvecklingen i Hongkong sedan överlämningen till Kina, säger Jojje Olsson.

Kontaktuppgifter:
Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, 073-522 52 39