V.

Vem vinner Selanderpriset på 100 000 kronor – nominera din kandidat för 2023 nu!

2022 delades det allra första Selanderpriset ut av Eskilstuna-Kurirens Stiftelse. Jojje Olsson, Kinakännare och journalist, fick 100 000 för sin yrkesgärning. Nu är det dags igen. Nomineringstiden har öppnat och priset delas ut under Folk och Kultur i Eskilstuna den 8 februari, 2023.

JA Selanderpriset instiftades för att sprida kunskap om stiftelsens grundare chefredaktören J A Selander och hans publicistiska kamp för det fria ordet och mot totalitära krafter. J A Selander var en av de främsta förkämparna mot nazismen under andra världskriget som chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren.

Prissumman som delas ut är 100 000 kr samt en statyett.

Förra året vann Jojje Olsson med motiveringen: Att bli svartlistad av en diktatur skulle kunna skrämma många och få dem att lägga ner pennan. Det avskräckte inte J A Selander och det avskräcker inte Jojje Olsson. För detta är han värd att tilldelas Selanderpriset.

För att komma i fråga för priset ska man genom konkret handling aktivt verkar i J A Selanders anda och gör det med ett civilkurage som erinrar om Selanders publicistiska gärning. Priset kan gå till en enskild person, grupp eller organisation. Förra årets nominerades förutom Jojje Olsson även David Baas, journalist på Expressen och Åsa Erlandsson, journalist på DN.

Nominering till J A Selanderpriset görs till Stiftelsens ordförande Anders Frostell via ett formulär på Stiftelsens hemsida, www.eskilstunakurirensstiftelse.se Nomineringar ska vara Stiftelsen till handa senast den 15 november 2022. Läs mer om J A Selander och priset på www.eskilstunakurirensstiftelse.se

Kontakt:

Anders Frostell, Ordförande Eskilstuna-Kurirens stiftelse, anders.frostell@eskilstunakurirensstiftelse.se