Nalin Baksi: Dumheten är det största hotet mot samhället
Årets Selanderpristagare Nalin Baksi (tidigare Pekgul), 56, säger att plikten att säga ifrån mot fördomsfullhet är en del av hennes DNA. ”I min släkt har vi alltid älskat modiga människor”, konstaterar hon, i en intervju med Eskilstuna-Kurirens ledarskribent Emma Wange.
Nalin Baksi har stått upp för sina åsikter i hela sitt liv – även när det kostat. Först som ung SSU:are, därefter som riksdagsledamot för Socialdemokraterna, ordförande för S-kvinnor och numera när hon varvar arbetet som sjuksköterska med inhopp i samhällsdebatten.
– Det är viktigt att komma ihåg att mina förfäder har varit imamer sedan 1600-talet. Jag har fått återberättat att de sedan 1850-talet tagit kraftigt avstånd från intoleranta krafter.
En av dem var Nalins farfar. Den skriftlärde imamen som utmanade dåtidens islamister (som då kallades fanatiker) och deras anhängare med sin kunskap.
– Att stå upp för mina åsikter att våga – det har jag fått från honom.
Hon tycker att det finns stora likheter mellan hennes farfar och Eskilstuna-Kurirens tidigare chefredaktör J A Selander. De stod upp för det som är rätt – för yttrandefrihet, demokrati och människovärde – oavsett vad andra sa.
Men själv tycker Nalin Baksi inte att hon förtjänar priset, eftersom hon inte har tagit samma risker som Selander gjorde på sin tid. Men för de yngre i Tensta, förorten i nordvästra Stockholm som hon bott i sedan hon kom till Sverige, är priset viktigt.
– Det visar att man blir belönad när man tar ställning. Tar man strid får man många fiender. Den tysta majoriteten vågar därför inte alltid stå upp för sina åsikter. Ett pris visar att jag blir sedd och uppskattad.
Text: Emma Wange, klicka här för att läsa hela intervjun på ekuriren.se
Nalin Baksis tal vid utdelningen av Selanderpriset 2024
Läs hela Nalin Baksis rörande tal, från utdelningen av Selanderpriset 2024.
Det är en skam för Europa att antisemitismen åter har blivit en del av vår vardag, säger Nalin Baksi som själv har erfarenhet av förtryck, diskriminering och utanförskap.
Selanderpristagaren om den ryska självbilden: ”Lever inte, bara överlever”
Anna-Lena Laurén är 2023 års Selanderpristagare. Som utrikeskorrespondent i Ryssland förstår hon vikten av det fria ordet. Och vad som sker med ett folk som lever utan det. "Rädslan finns där hela tiden. Samtidigt som alla låtsas som ingenting".
David Baas: Extremister förtjänar att bli granskade
Han har konfronterat nazister, jihadister och vänsterautonoma extremister. Han gör ofta sina granskningar ensam och genomslaget David Baas får för sina granskningar är oftast enormt.
Nu är han nominerad till JA Selanderpriset på 100 000 kronor för sin gärning.
– Jag har läst på lite om JA Selander efter att jag hörde om priset. Därför känns det otrolig hedrande att bli uppmärksammad i det här sammanhanget, säger David Baas, grävande journalist på Expressen.
Åsa Erlandsson: ”Jag har nog alltid haft ett kritiskt förhållningssätt”
- Jag måste säga att jag blev superöverraskad och hedrad. Det här är ju inte ett pris för en enskild publicering utan för en yrkesgärning. Det är verkligen speciellt. Det säger Åsa Erlandsson, flerfaldigt belönad journalist, som bland annat skrivit en reportagebok om Trollhättanattentatet.
Jojje Olsson om nomineringen: ”Det sänder en signal till Kina. Dom kan inte tysta mig”
Han har hotats av Kinas ambassadör och är portad från landet på livstid. Trots det vägrar Jojje Olsson att låta sig tystats.
- Västvärlden måste förstå vilket hot Kina utgör mot omvärlden. Xi Jinping är ute efter global dominans.